Hoe het begon

Project Lost Wings ontstond als idee van onze penningmeester om bij drie crashes rond Zwartemeer/Klazienaveen een herinneringsbord te plaatsen. Hier zou in het kort op staan wat er die dag gebeurd is, welk vliegtuig het betreft en welke bemanningsleden aan boord waren. Toen de drie bestuursleden samenkwamen als Studiegroep Lucht Oorlog Drenthe kwam dit idee in een stroomversnelling. Het plan ontstond om bij alle crashes in Gemeente Emmen een dergelijk herinneringsbord te plaatsen.

Bij de opening van de tentoonstelling in Zwartemeer op 17 oktober 2015 (toen nog als studiegroep) werden de eerste twee herinneringsborden onthuld door de toenmalige burgemeester van Emmen dhr. Bijl. Ook dhr. Reinert uit Duitsland was aanwezig namens Heimatverein Twist e.V.

Het vervolg

Op 29 april 2017, na heel wat geregel en noeste arbeid, werd het eerste Lost Wings bord bij de crashplaats onthuld! Dit betrof het bord van de Lancaster Mk II LL684 JI-B2 die op 22 maart 1944 neerstortte aan de Kamerlingswijk te Zwartemeer. De onthulling werd op een bijzondere manier uitgevoerd. Naast de aanwezigheid van ooggetuigen, re-enactment en andere genodigden, verzorgden wij als studiegroep een expositie in het bijgelegen complex van Staatsbosbeheer.

Na deze succesvolle start van het project Lost Wings was Schoonebeek aan de beurt: vier Lost Wings borden worden hier onthuld, in de aanwezigheid van nabestaanden van de betrokken bemanningen. Deze onthulling werd in een ietwat kleiner en emotioneler gezelschap gedaan. Desondanks was dit niet minder succesvol!

Het vervolg 2.0

Nadat alle Lost Wings borden in Gemeente Emmen succesvol geplaatst en verbonden waren door middel van de fietsroutes, kwam project Lost Wings nog altijd niet ten einde. Na verloop van tijd kwamen er verschillende aanvragen binnen bij Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe voor de plaatsing van een herdenkingsbord. Veelal is dit een Lost Wings bord geworden.

Zo staan er heden ten dage borden in Gemeente Emmen, Gemeente Borger-Odoorn en Gemeente Coevorden! Hier blijft het echter niet bij; nog steeds blijven er aanvragen binnenkomen. Daarnaast staan er ook een aantal Lost Wings borden aan de andere kant van de grens. (Zie Lost Wings Duitsland.)

Kortom: Project Lost Wings spreidt haar vleugels!

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.