Wie zijn wij?

Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe (voorheen Studiegroep Lucht Oorlog Drenthe) bestaat uit enthousiaste amateuronderzoekers met een uitgebreide kennis van de luchtoorlog van de Tweede Wereldoorlog.

Ons doel is om de vliegtuigcrashes en de luchtoorlog ten tijde van de Tweede Wereldoorlog te bestuderen en de resultaten daarvan te documenteren en te presenteren. Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe tracht dit te bereiken door het samenbrengen en traceren van informatie, gezamenlijk op te treden richting overlegpartners, onderhouden van contacten met gelijkgestemde organisaties en deskundigen in binnen- en buitenland. Het verzorgen van exposities, gastlessen, lezingen en meewerken aan 4 mei herdenkingen maken deel uit van onze werkwijze. Daarnaast trachten wij onze kennis te verspreiden door de uitgifte van onze nieuwsbrief ‘De Schijnwerper‘. Deze is er in de Nederlandse en Engelse variant, en is gratis digitaal verkrijgbaar.

Het werkgebied van Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe is de provincie Drenthe en aangrenzend grensgebied met Duitsland: Landkreis Grafschaft-Bentheim en Emsland. Stichting Luchtoorlog Onderzoek maakt in haar onderzoek geen onderscheid tussen nationaliteit. De stichting onderzoekt dus vliegtuigverliezen van de Royal Air Force, United States Army Air Force en de Luftwaffe.

Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe maakt onderdeel uit van het Britse Aviation Heritage Lincolnshire! Een uniek samenwerkingsverband van het Lincolnshire County Counsil, erfgoedcentra en musea die deze unieke historie promoten en onder de aandacht brengen.

Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe verzorgt en coördineert voor Stichting Het Drentse Landschap het dagelijks beheer van Luchtwachttoren 7Z3 in Schoonebeek.

Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe levert een bijdrage aan het ErfgoedNetwerk Emmen en neemt tevens deel aan het project Hierkomjijweg; een samenwerkingsverband van diverse erfgoedpartijen om het erfgoed voor iedereen beschikbaar te maken.