Als een uitbreiding van het project Lost Wings van Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe is project “Erinnern, um nicht zu vergessen” uitgerold over de grens in Duitland. Onder deze noemer zijn de eerste 13 borden geplaatst in Gemeinde Twist (Landkreis Emsland) en Samtgemeinde Emlichheim (Landkreis Grafschaft Bentheim).

De grenzeloze luchtoorlog boven Europa, in het bijzonder boven het grensgebied van Emsland, Grafschaft Bentheim en de provincie Drenthe, vereiste een grensoverschrijdende aanpak van de herinneringscultuur van deze gebeurtenis. Door de gezamenlijke herwaardering en herdenking kon de barrièrewerking van de grens worden doorbroken. Dit resulteerde in een bijdrage aan de Duits-Nederlandse herinneringscultuur, gebaseerd op wederzijds respect en verschillende perspectieven.

In het kader van het project “Erinnern, um nicht zu vergessen” op dertien crashplaatsen de lotgevallen van de piloten en vliegtuigen gereconstrueerd. Daartoe zijn langs een fietsroute panelen geplaatst die verslag doen van de veelal jonge mannen en hun lotgevallen. De beschrijvingen daar geven inzicht in wat er destijds in Grafschaft Bentheim en Emsland gebeurde als herinnering aan de vrede.

Van alle crashplaatsen in de twee regio’s zijn crashplaatsen gekozen die samen een route vormen in Emsland (Twist) en in Grafschaft Bentheim (Emlichheim), welke per fiets kan worden verkend. Ook is er in het kader van project “Erinnern, um nicht zu vergessen” een brochure gemaakt die van elke crash een kort overzicht geeft van de gebeurtenis. Deze brochure bestaat uit drie identieke delen, enkel in het Duits, Nederlands en Engels. De brochure is hier te downloaden.

De Lost Wings borden van project “Erinnern, um nicht zu vergessen“, op P-47D Thunderbolt 42-8636 ‘Luzon’ na, zijn mogelijk gemaakt door de Eems Dollard Regio (EDR).

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.