Rond 9 uur ‘s morgens, op 10 februari 1944, stijgen honderden bommenwerpers van het type B-17 Flying Fortress en B-24 Liberator op van Engelse vliegvelden en formeren zich boven de Noordzee. De formatie volgde een route over het zuiden van het IJsselmeer, om dan via Zwolle en Almelo ter hoogte van Lingen Duitsland binnen te vliegen. Rond het middaguur wordt Braunschweig gebombardeerd, waarna de hele luchtvloot weer via Nederland westwaarts naar Engeland vliegt.

Om 12:16 uur stijgen de 25 Focke-Wulf Fw 190 jagers van het 3. Staffel I./JG 11 op van vliegveld Rheine. Zij waren ‘s ochtends onderweg naar het gebied om de bommenwerpers te onderscheppen, maar ze waren te laat. Ze besloten te landen op vliegveld Rheine en werden daar opnieuw afgetankt. Vervolgens namen deze toestellen de terugkerende bommenwerpers van de 388th Bomb Group onder vuur. Dit gebeurde rond 12:45 uur in het gebied boven Meppen en Lingen.

Boven het Nederlandse grensgebied werd de Amerikaanse jager-escorte van de bommenwerpers afgelost door een nieuwe groep jagers. Hierdoor waren de Duitse jagers op dat moment sterk in de minderheid. Desalniettemin trachtten de Duitse jagers de Amerikaanse bommenwerpers aan te vallen. Ook Unteroffizier Martin W. Weipprecht, vliegende in zijn Focke Wulf Fw 190A-7 Wnr. 430690, zet verwoed de aanval in.

De overlijdensakte van Unteroffizier Martin Weipprecht

Het is onbekend wat er zich precies heeft afgespeeld in de lucht boven zuidoost-Drenthe en de aanliggende grensstreek. Wat wel duidelijk is, is dat het toestel van Unteroffizier Martin Weipprecht zich met volle snelheid de grond in boort. Vlak voordat het toestel de grond raakt, weet Unteroffizier Martin Weipprecht het toestel te verlaten. Echter door de geringe hoogte opende zijn parachute onvolledig, waardoor hij op de grond klapte.

Vermoedelijk is het toestel geraakt door een boordschutter van een B-17 Flying Fortress, of is het aangeschoten door een Amerikaanse jager. Unteroffizier Martin Weipprecht komt om het leven bij de crash van Focke Wulf Fw 190A-7 Wnr. 430690. Toen Unteroffizier Martin Weipprecht werd gevonden lag zijn parachute uitgetrokken, maar niet uitgevouwen, achter hem op de grond. Hij was 23 jaar oud.

Laten we de herinnering levendig houden aan wat Unteroffizier Martin Wilhelm Weipprecht gedaan heeft voor zijn vaderland.

Martin W. Weipprecht

Piloot

KIA

De piloot van Focke-Wulf Fw 190A-7 Wnr. 430690, Unteroffizier Martin Wilhelm Weipprecht, werd begraven te Bönnigheim.

Rust in vrede.

Het familiegraf van de familie Weipprecht met rechtsonder de vermelding van Martin W. Weipprecht

Met dank aan Kurt Sartorius

Heeft u meer informatie over deze crash? Lever het aan!

Dit Lost Wings bord is mogelijk gemaakt door de Eems Dollard Regio (EDR).

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.