Rond 9 uur ‘s morgens, op 10 februari 1944, stijgen honderden bommenwerpers van het type B-17 Flying Fortress en B-24 Liberator op van Engelse vliegvelden en formeren zich boven de Noordzee. De formatie volgde een route over het zuiden van het IJsselmeer, om dan via Zwolle en Almelo ter hoogte van Lingen Duitsland binnen te vliegen. Rond het middaguur wordt Braunschweig gebombardeerd, waarna de hele luchtvloot weer via Nederland westwaarts naar Engeland vliegt.

Tussen 11:00 en 13:00 uur, toen de bommenwerpers op de heenweg waren, was er een hevig luchtgevecht tussen de Amerikaanse escortejagers en Duitse gevechtsvliegtuigen van Jagdgeschwader 1 (JG 1) en Jagdgeschwader 11 (JG 11) in het gebied van Grafschaft Bentheim en Emsland. Ook Messerschmitt Bf 109G-6/U4 Wnr. 20745 met herkenningsteken ‘Weiße 3’ van 4. Staffel van Jagdgeschwader 11 (4./JG 11), met aan boord Unteroffizier Rudolf Lennhoff, was bij dit luchtgevecht betrokken. Hij was eerder die dag rond 10:38 uur opgestegen van vliegveld Wunstorf.

Een soortgelijke Messerschmitt Bf 109G-6 wordt klaargezet om op te stijgen

De Duitse verliezen waren hoog: Jagdgeschwader 1 en 11 verloren die dag 35 vliegtuigen met 15 doden of vermisten en 6 gewonden. Onder hen was Unteroffizier Rudolf Lennhoff, hij stortte als gevolg van een luchtgevecht met zijn toestel rond 11:10 uur neer en kwam daarbij om het leven.

Laten we de herinnering levendig houden aan wat Unteroffizier Rudolf Rudi’ Lennhoff gedaan heeft voor zijn vaderland.

Rudolf Lennhoff

Piloot

MIA

In 1998 werd een melding gedaan bij de Duitse bergingsdienst van een nog onbekende crash bij Rühlertwist. Zij zouden twee weken later komen om het wrak te bergen. Toen de bergingsdienst echter ter plaatse kwam, was het enige wat nog over was een diep gat in de grond. Alle resten van het toestel, inclusief de tot dan toe onbekende piloot, waren verdwenen.

Uit onderzoek van Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe is gebleken dat dit hoogstwaarschijnlijk de crash van Unteroffizier Rudolf Lennhoff betreft. Echter, doordat alle resten verdwenen zijn, zal Rudolf Lennhoff nog altijd als vermist te boek blijven staan, ondanks dat zijn crashlocatie bekend is.

De piloot van Messerschmitt Bf 109G-6/U4 Wnr. 20745, Unteroffizier Rudolf Lennhoff, is tot op de dag van vandaag vermist

Rust in vrede.

Heeft u meer informatie over deze crash? Lever het aan!

Dit Lost Wings bord is mogelijk gemaakt door de Eems Dollard Regio (EDR).

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.