Op 1 januari 1945 stegen ongeveer 1100 Duitse vliegtuigen op in een laatste poging de geallieerde luchtmacht een grote slag te geven, zodat de luchtsuperioriteit weer terugviel in Duitse handen. Tijdens deze operatie, Operatie Bodenplatte, zouden zeventien vliegvelden in België, Nederland en Frankrijk aangevallen worden om zoveel mogelijk geallieerde toestellen te beschadigen en vernietigen. Ook Kampfgeschwader 51 (KG 51) ‘Edelweiß’ werd ingezet met hun Me 262A-1a’s. Zij hadden als doel de vliegvelden Gilze Rijen en Eindhoven waar veel Spitfire Mk.Vs en P-51D Mustangs stonden opgesteld.

Even na 06:00 uur lichtte Major Unrau zijn mannen in en gaf hun kaarten met details over hun doelwitten en met de te vliegen route. Nadat zij vlak hierna het startsein te horen kregen, stegen eenentwintig Me 262A’s straaljagers op en vlogen in een dichte formatie over het met sneeuw bedekte landschap richting de geallieerde linies. De aanval op het vliegveld Eindhoven kwam volledig verrast, en twee Squadrons Canadese Hawker Typhoons werden bijna volledig vernietigd.

Oberfeldwebel Erich Kaiser controleert de neus van zijn Me 262A-1a

Zo snel als de aanval begon, was het ook weer afgelopen. Ongeschonden en zonder verliezen keerden de toestellen van de 1. Staffel, Kampfgeschwader 51 (1./KG 51) terug naar hun vliegbasis. Echter, door gebrek aan brandstof, was een van de piloten, Oberfeldwebel Erich Kaiser, genoodzaakt een noodlanding te maken met zijn Me 262A-1a Wnr. ?.

Voor meer informatie over Erich Kaiser, klik op onderstaande uitvouwbare balk.

Erich Kaiser werd geboren op 3 maart 1914 als zoon van Anna Kaiser. Erich woonde in Steckby, Kreis Zerbst. Van beroep was Erich elektricien.

Na in dienst te zijn gekomen bij de Luftwaffe kreeg Erich identificatienummer '106 / B. 65103'. Na zijn keuring werd Erich toebedeeld aan 1. Staffel, Kampfsgeschwader 51 ‘Edelweiß’. Hier zou Erich gedurende de oorlog één van de meest ervaren piloten worden, met meer dan 300 gevlogen missies.

Tijdens de oorlog vloog Erich onderanderen met de Junkers Ju 88, Messerschmitt Me 410 en Messerschmitt Me 262.

Erich checkt zijn kaart voor een missie

Op 1 januari 1945 moest Erich een noodlanding maken. Bij deze noodlanding vloog het toestel over de kop zodra het de zachte veengrond raakte. Erich werd onbewust uit het toestel gehaald en overleed twee dagen later in het ziekenhuis.

Een dag eerder, op 31 december 1944, maakte Erich Kaiser ook al een noodlanding, te Lingen. Deze noodlanding verliep redelijk zwaar, echter werd Erich Kaiser weer teruggestuurd naar zijn eenheid met enkel een paar schrammen. Wat men niet doorhad, was dat Erich Kaiser een gebroken rugwervel had als gevolg van deze noodlanding.

Ook de noodlanding van 1 januari was geen soepele: het toestel vloog over de kop zodra het de zachte veengrond raakte. Door de klap werd de schade aan zijn ruggengraat nog groter. Oberfeldwebel Erich Kaiser werd al snel naar het ziekenhuis in Meppen, Duitsland gebracht. Hier kwam hij op 3 januari 1945 te overlijden aan de gebroken rugwervel die eerder niet opgemerkt was.

Laten we de herinnering levendig houden aan wat Oberfeldwebel Erich Kaiser gedaan heeft voor zijn vaderland.

Erich Kaiser

Piloot

KIA

De piloot van Me 262A-1a Wnr. ?, Oberfeldwebel Erich Kaiser, ligt begraven te Lingen.

Rust in vrede.

Het gedeelde graf van Erich Kaiser (boven)

Heeft u meer informatie over deze crash? Lever het aan!

Dit Lost Wings informatiepaneel is mogelijk gemaakt door de Eems Dollard Regio (EDR).

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.