78 jaar geleden, in de nacht van 23 op 24 mei 1943 vertrok Lancaster W4984 AR-J van 460 RAAF Squadron van vliegbasis RAF Binbrook. Deze missie, die later fataal bleek, vond plaats midden in de vijf maanden durende Bomber Command-campagne; de ‘Battle of the Ruhr’. Dit offensief richtte zich op strategische bombardementen op het Ruhrgebied.

De gevlogen route in de nacht van 23 op 24 mei 1943

Na een pauze van negen dagen, stuurde Bomber Command 826 vliegtuigen naar Dortmund. Een recordaantal vliegtuigen, naast de ‘1000 bomber raids’, en de grootste raid van de ‘Battle of the Ruhr‘. De aanvalsgolf bestond uit 343 Lancasters, 199 Halifaxes, 151 Wellingtons, 120 Stirlings en 13 Mosquito’s. Ondanks het verlies van 38 vliegtuigen was het een zeer succesvolle aanval. Veel industriële panden werden getroffen, met name de grote Hoesch-staalfabrieken, die hun productie moesten stilleggen.

Gedurende de oorlog voerde de RAF driemaal een ‘1000 bomber raid’ uit. Om en nabij 1000 Engelse bommenwerpers die tegelijkertijd één doelwit aanvallen!

Lancaster W4984 AR-J was één van de Lancasters die werd ingezet voor de aanval op Dortmund. Op weg naar hun doel werden de Australische piloot Flight Sergeant Beresford M.T. Davis en zijn bemanning in Lancaster W4984 AR-J aangevallen door een Duitse nachtjager. Het ging om een Bf 110 van de 7./NJG 1, gevlogen door Oberleutnant August Geiger, die was opgestegen van Vliegbasis Twente. Lancaster W4984 AR-J was beladen met één 4000lb. HC Cookie, 48×30lb. en 540 x4lb. brandbommen en met een brandstofvoorraad met hoog octaangehalte aan boord voor meerdere uren vliegen.

Rapport van Oberleutnant August Geiger die Lancaster W4984 AR-J neerschoot

Na een hevige brand aan boord – veroorzaakt door de aanval van de Duitse nachtjager – stortte Lancaster W4984 AR-J en zijn bemanning om 02:07 dichtbij Schoonebeek neer. Dit kostte zes van de zeven bemanningsleden het leven. Sergeant Clarence Goldthorpe kon zich op tijd redden en werd krijgsgevangene gemaakt door Duitse troepen kort na zijn landing dicht bij de Nederlands-Duitse grens.

Laten we de herinnering levendig houden aan wat Flight Sergeant Beresford Milton Troy Davis, Sergeant Eric Rowlands, Flight Sergeant Kenneth Douglas Dyce, Flight Sergeant Jack Stanley Biffen, Flight Sergeant Charles Sinclair Wright, Flight Sergeant Frederick Wilson Ralph en Sergeant Clarence Goldthorpe voor onze vrijheid deden.

Beresford M.T. Davis

Piloot

KIA

Eric Rowlands

Boordwerktuigkundige

KIA

Kenneth D. Dyce

Navigator

KIA

Jack S. Biffen

Radiotelegrafist & boordschutter

KIA

Clarence Goldthorpe

Bommenrichter

POW

Frederick W. Ralph

Staartschutter

KIA

Charles S. Wright

Rugkoepelschutter

KIA

De gesneuvelde bemanningsleden van Lancaster W4984 AR-J zijn begraven op de Commonwealth War Graves sectie van de Algemene Begraafplaats te Schoonebeek.

Rust in vrede.

De graven van de bemanningsleden

Heeft u meer informatie over deze crash? Lever het aan!

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.