
Op vrijdag 16 februari 1945 werden er 1042 bommenwerpers met een escorte van 197 jagers naar Duitsland gestuurd. Zij hadden de opdracht om benzolfabrieken, olieraffinaderijen en rangeerterreinen aan te vallen. Het weer viel tegen, echter werd er besloten dat de missie toch gevlogen kon worden. Onderweg ervaarde de formatie Flak die, niet in hoeveelheid, maar wel in accuratesse zwaar tegenstand bood. Er werden daarentegen geen vijandelijke toestellen waargenomen. De formatie loste de bommenlast op een hoogte van 23,500 voet, een ruime 7000 meter.
Eén van deze bommenwerpers, B-24H 42-95080 ‘Super Wolf’, van 790th Bomb Squadron, 467th Bomb Group, loste zijn bommenlast boven het rangeerterrein van Osnabrück. Toen het toestel weer terugdraaide om terug naar huis te gaan rapporteerde de bemanning zeer nauwkeurige Flak.

B-24H 42-95080 ‘Super Wolf’
Om 14:54 uur werd de bemanning van B-24H 42-95080 ‘Super Wolf’ opgeschroken na een luide knal. Het toestel werd geraakt door Flak die de romp beschadigde: er waren drie grote gaten in de romp aanwezig. De ontploffing was zo zwaar dat de draden van de driftmeter doorgesneden raakten.
Met een driftmeter meet de bemanning of het toestel nog op de originele koers vliegt
Er ontstond brand en één van de bemanningsleden, boordwerktuigkundige Walter M. Sies, raakte gewond aan zijn hoofd. Piloot John D. Mullican gaf niet veel later het bevel het vliegtuig te verlaten. Eén van de andere bemanningsleden, radaroperateur Francis W. Connor Jr., verklaarde later: “Sergeant Walter M. Sies was gewond aan zijn hoofd door Flak. Hij vroeg mij met hem te springen. Toen hij het vliegtuig verliet, zag ik zijn parachute uit de verpakking komen, maar ik zag deze niet opengaan. Ik verloor hem uit het oog toen hij door een laag wolken verdween. De Duitse soldaten die ons gevangen namen zeiden dat ze het lichaam van een bemanningslid gevonden hadden.”

De bemanning van B-24H 42-95080 ‘Super Wolf’ tijdens hun opleiding te Chatham Field, Georgia in 1944
Staand v.l.n.r.: William H. Willis, Carl R. Pratt, Walter M. Sies, Matt J. Brletich, Mervyn Levin, Leonard E. Tomaski. Knielend v.l.n.r.: Boneau (ging niet mee naar Engeland) William J. Caselton, John D. Mullican, Jay S. Young
De parachute van Walter M. Sies ging niet open. Hij kwam neer nabij de Roswinkelerstraat op een perceelland van de familie Smit dat toen gebruikt werd door de familie Heinen. Walter M. Sies was op slag dood. Het lichaam van Walter M. Sies werd door de heer Pagters met een kar naar de begraafplaats in Roswinkel gebracht, waar hij ‘s nachts in het lijkenhuisje bleef. De volgende dag werd hij naar Nieuw-Dordrecht gebracht waar hij begraven werd.
De rest van de bemanning kwam bij Roswinkel neer. B-24H 42-95080 ‘Super Wolf’ vloog nog een stuk door en crashte uiteindelijk tussen Valthe en Nieuw-Weerdinge. In Roswinkel zagen velen de bemanning neerkomen. Alle andere bemanningsleden werden gevangen genomen en krijgsgevangen gemaakt. Co-piloot Jay S. Young, die gewond en bewusteloos was, werd naar het ziekenhuis in Emmen gebracht waar hij bleef tot de bevrijding van Emmen op 11 april 1945.

B-24H 42-95080 ‘Super Wolf’ tijdens een bombardementsvlucht
Laten we de herinnering levendig houden aan wat Second Lieutenant John Dennis Mullican, Second Lieutenant Jay Samuel Young, Flying Officer William John Caselton, Sergeant William Harvey Willis, Sergeant Mervyn Levin, Sergeant Walter Murphy Sies, Staff Sergeant Francis William Connor Jr., Sergeant Carl Richard Pratt, Sergeant Matt James Brletich en Sergeant Leonard Edward Tomaski voor onze vrijheid deden.

John D. Mullican
Piloot
POW

Jay S. Young
Co-piloot
POW

William J. Caselton
Navigator
POW

William H. Willis
Bommenrichter
POW

Mervyn Levin
Radiotelegrafist
POW

Walter M. Sies
Boordwerktuigkundige
KIA

Francis W. Connor Jr.
Radaroperateur
POW

Carl R. Pratt
Rechter zijschutter
POW

Matt J. Brletich
Linker zijschutter
POW

Leonard E. Tomaski
Staartschutter
POW
Walter Murphy Sies, die als enige bemanningslid van B-24H 42-95080 ‘Super Wolf’ sneuvelde, werd tijdelijk begraven op de Algemene Begraafplaats te Nieuw-Dordrecht. Na de oorlog werd hij gerepatrieerd naar het Militaire Ereveld Margraten in Limburg.
Rust in vrede.

Het graf van Walter M. Sies
Het plaatsen van het Lost Wings bord is in samenwerking mogelijk gemaakt door de Historische Vereniging Carspel Oderen.
Heeft u meer informatie over deze crash? Lever het aan!