
Een doorgewinterde vliegtuigbemanning nam plaats in Hampden AE151 ZN-F van RAF 106 Squadron voor een volgend bombardement, gepland voor lunchtijd. De bemanning bestond uit piloot Reginald Stanley Hartgroves, waarnemer Anthony Carter, radiotelegrafist en staartschutter Ronald Yearsley en staartschutter Douglas Martin.
De Sneaker-operatie die gepland stond, betrof daglichtaanvallen op fabrieksdoelen in verschillende delen van Noordwest-Duitsland. Tijdens de pre-flight briefing werd de bemanning geïnstrueerd de missie af te breken op het Point of No Return. Dit punt lag boven de Noordzee; de missie moest worden afgebroken als de bewolking onvoldoende gesloten zou zijn. Begintijd van de missie was 12:00 uur, vanaf dat moment was Hampden AE151 ZN-F op weg naar het doel Bremervörde in Duitsland.
Bij het Point of No Return was de bemanning het erover eens dat er voldoende bewolking was, dus Hampden AE151 ZN-F vloog door. De vijf andere Hampdens van het RAF 106 Squadron ondervonden een minder gesloten bewolking en keerden zoals geïnstrueerd terug naar Engeland. Om 15:30 uur zond Bomber Command een morsecondesignaal uit om de missie af te breken. Dit bericht ontving Hampden AE151 ZN-F niet en de bemanning ging alleen verder met haar missie.
Verschillende Flak-batterijen beschermden het doel en de eenzame Hampden zou spoedig het middelpunt van alle aandacht worden. Het vuur van tenminste vier Flak-batterijen barstte op enig moment rondom het toestel los en verscheidene granaten drongen door in de cockpit, de bakboordvleugel en de bakboordmotor.

Een batterij van vier 88mm Flak kanonnen opent vuur
Bij het dalen in zijn snelle ‘bomb-run’ schudde de hele romp plotseling toen de bemanning een oorverdovende knal hoorde. Hampden AE151 ZN-F had een enorme directe inslag gekregen op zijn fragiele perspex neuskoepel. Anthony Carter bezweek snel aan zijn zware verwondingen als gevolg van de inslag en de daaropvolgende vuurzee.
Ondertussen, na het afbreken van de missie, vloog Hampden AE151 ZN-F in westelijke richting met een gapend gat, geen hoogteroer, één motor met schade en het magnetisch kompas als het nog enige werkende instrument. Vlak voor het bereiken van de Duits-Nederlandse grens stopte de bakboordmotor. De situatie verslechterde, het eerder gebluste vuur in de neus laaide weer op. Bij het passeren van de Nederlandse grens besloot Reginald Hartgroves na overleg met zijn twee overgebleven bemanningsleden te dalen, wat de aanloop was van een noodlanding in Nederland.

Hampden ZN-F inkomend voor de landing
Om ongeveer 16:15 uur, even ten oosten van Schoonebeek, werd een geschikt veld uitgezocht. Helaas weigerde de overbelaste stuurboordmotor, die zo lang zo trouw had gepresteerd onder zulke ongunstige omstandigheden, te reageren. Dit had tot gevolg dat het toestel met ongeveer 150 kilometer per uur dwars door de rij eikenbomen ploegde voordat het de grond raakte. De kracht van de impact wierp veel grond en stof op en Reginald Hartgroves gaf het bevel om het vliegtuig snel te verlaten.

Enkele resten van Hampden AE151 ZN-F; een vliegersbril, verband en een stuk plexiglas
Binnen enkele minuten na de inslag verscheen een Nederlandse politieman ter plaatse en de drie overlevende bemanningsleden gaven zich over. Een paar uur later bracht een Luftwaffe-officier de overlevende Hampden-bemanning naar een Duitse grenspost, waar ze de nacht doorbrachten. De volgende ochtend, na een kort verhoor, begeleidden twee Duitse soldaten hen per trein naar het krijgsgevangenenkamp ‘Dulag Luft’ bij Frankfurt am Main.

Het wrak van Hampden AE151 ZN-F na de crash
Laten we de herinnering levendig houden aan wat Flight Sergeant Reginald Stanley Hartgroves, Flight Sergeant Ronald Yearsley, Flight Sergeant Douglas Martin, en in het bijzonder Pilot Officer Anthony Carter, deden voor onze vrijheid.

Reginald S. Hartgroves
Piloot
POW

Anthony Carter
Waarnemer
KIA

Ronald Yearsley
Radiotelegrafist
POW

Douglas Martin
Staartschutter
POW
Anthony Carter, die als enige sneuvelde als bemanningslid van Hampden AE151 ZN-F, ligt begraven op de Commonwealth War Graves sectie van de Algemene Begraafplaats te Schoonebeek.
Rust in vrede.

Het graf van Anthony Carter
Heeft u meer informatie over deze crash? Lever het aan!