Rond 9 uur ‘s morgens, op 10 februari 1944, stijgen honderden bommenwerpers van het type B-17 Flying Fortress en B-24 Liberator op van Engelse vliegvelden en formeren zich boven de Noordzee. De formatie volgde een route over het zuiden van het IJsselmeer, om dan via Zwolle en Almelo ter hoogte van Lingen Duitsland binnen te vliegen. Rond het middaguur wordt Braunschweig gebombardeerd, waarna de hele luchtvloot weer via Nederland westwaarts naar Engeland vliegt.

Om 12:20 uur stijgen de 25 Focke-Wulf FW-190 jagers van het 3. Staffel I./JG 11 op van vliegveld Rheine. Zij waren ‘s ochtends onderweg naar het gebied om de bommenwerpers te onderscheppen, maar ze waren te laat. Ze besloten te landen op vliegveld Rheine en werden daar opnieuw afgetankt. Vervolgens namen deze toestellen de terugkerende bommenwerpers van de 388th Bomb Group onder vuur. Dit gebeurde rond 12:45 uur in het gebied boven Meppen en Lingen.

Boven het Nederlandse grensgebied werd de Amerikaanse jager-escorte van de bommenwerpers afgelost door een nieuwe groep jagers. Hierdoor waren de Duitse jagers op dat moment sterk in de minderheid. Desalniettemin trachtten de Duitse jagers de Amerikaanse bommenwerpers aan te vallen. Ook Unteroffizier Martin Weipprecht, vliegende in zijn Focke Wulf FW-190A-7 Wnr. 430690, zet verwoed de aanval in.

De overlijdensakte van Unteroffizier Martin Weipprecht

Onbekend is wat er zich precies heeft afgespeeld in de lucht boven zuidoost Drenthe en de aanliggende grensstreek. Wat wel duidelijk is, is dat het toestel van Unteroffizier Martin Weipprecht zich met volle snelheid de grond in boort. Vlak voordat het toestel de grond raakt weet Unteroffizier Martin Weipprecht het toestel te verlaten. Echter door de geringe hoogte opende zijn parachute onvolledig, waardoor hij op de grond klapte.

Vermoedelijk is het toestel geraakt door een boordschutter van een B-17 Flying Fortress, of is het aangeschoten door een Amerikaanse jager. Unteroffizier Martin Weipprecht komt om het leven bij de crash van Focke Wulf FW-190A-7 Wnr. 430690. Toen Unteroffizier Martin Weipprecht werd gevonden lag zijn uitgetrokken, maar niet uitgevouwen, achter hem op de grond. Hij was 23 jaar oud.

Laten we de herinnering levendig houden aan wat Unteroffizier Martin Weipprecht gedaan heeft voor zijn vaderland.

Martin Weipprecht

Piloot

KIA

De piloot van Focke-Wulf FW-190A-7 Wnr. 430690, Unteroffizier Martin Weipprecht, ligt begraven te Bönningheim.

Rust in vrede.

Heeft u meer informatie over deze crash? Lever het aan!

Dit Lost Wings bord is mogelijk gemaakt door de Eems Dollard Regio (EDR).