Hampden Mk.I AE226 VN-F, RAF 50 Squadron, No.5 Group

Neergestort te Korte Akkers op 13 juli 1941

Edward D. Vivian

Piloot

KIA

Kenneth J. Lord

Waarnemer

KIA

Israel Jacobavitch

Radiotelegrafist

KIA

Jack Guest

Staartschutter

KIA

Op 12 juli 1941 stegen 61 Britse bommenwerpers op voor een aanval op Bremen. Zij bombardeerden het doel tussen 00:55 en 02:40 uur. De Duitse verdediging reageerde met zeventien nachtjagers die vanaf radarstations op de grond werden aangestuurd. Zij wisten twee Britse Hampdens neer te schieten. Eén van deze Hampdens was Hampden AE226 VN-F. Dit toestel behoorde tot RAF 50 Squadron en was eerder die nacht om 22:30 uur opgestegen van RAF Lindholme.

Op de heenweg, om 00:47 uur, werd Hampden AE226 VN-F waargenomen door het Duitse radarstation ‘Löwe‘. De Jägerleitoffizier (luchtverkeersleider) van dit radarstation, Leutnant Maier, stuurde vervolgens een Duitse Bf 110D-3 G9+FM nachtjager gevlogen door Oberleutnant Helmut Lent en zijn Bordfunker Unteroffizier Müller richting de Hampden.

Uiteindelijk werd Hampden AE226 VN-F geraakt en drie minuten nadat de aanval begon crashte het toestel al brandend, waarna het explodeerde. Alle vier bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Zij werden begraven op de Algemene Begraafplaats te Veendam.

Klik hier voor de Lost Wings pagina!


Wellington Mk.II W5513 EP-P, RAF 104 Squadron, No.4 Group

Neergestort te Veendam op 15 juli 1941

George W. Rowse

Piloot

KIA

Frederick A. Harmer

Co-piloot

KIA

John T. Monks

Waarnemer

KIA

Russell J. Reynolds

Radiotelegrafist

KIA

William Everest

Neuskoepelschutter

KIA

Lawrence D. Coogan

Staartschutter

KIA

In de nacht van 14 op 15 juni 1941 lanceerde de Royal Air Force twee aanvallen. 97 bommenwerpers stegen op met als doel Bremen, en 85 andere bommenwerpers stegen op met als doel Hannover. Twee Britse bommenwerpers keerden niet terug van hun missie naar Hannover. Eén van deze bommenwerpers was Wellington W5512 EP-P. Dit toestel behoorde tot RAF 104 Squadron en was in de late avond van 14 juli 1941 om 22:52 uur opgestegen van RAF Driffield.

Na zonder problemen Het Kanaal overgestoken te zijn, werd Wellington W5513 EP-P rond 00:45 uur waargenomen door het Duitse radarstation Löwe. De Jägerleitoffizier (luchtverkeersleider) van dit radarstation, Leutnant Maier, stuurde vervolgens een Duitse Bf 110D-3 G9+FM nachtjager gevlogen door Oberleutnant Helmut Lent en zijn Bordfunker Obergefreiter Meisner richting de Wellington. Na een achtervolging van vier minuten werd Wellington W5513 EP-P onderschept.

Bij de crash kwamen alle zes bemanningsleden om het leven. Zij werden begraven op de Algemene Begraafplaats te Veendam.

Klik hier voor de Lost Wings pagina!


Bronnen:

  • Archief Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe
  • Nabestaanden Edward Vivian en Jack Guest
  • www.findagrave.com

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.