Tempest Mk.V EJ600 SD-F, RAuxAF 501 (County of Gloucester) Squadron, AASF

Neergestort te Kibbelgaarn op 2 oktober 1944

Joseph Berry

Piloot

KIA

In de vroege morgen van 2 oktober 1944 stond een zogenaamde ‘Ranger’ missie gepland: het diep binnenvliegen van het vijandelijk luchtruim om vijandelijk materieel aan te vallen, in de regio van Bad Zwischenahn en de vliegvelden tussen daar en Rheine. Het echte doel van de missie was om een aantal vliegvelden te verkennen waar speciale He 111 bommenwerpers die V-1 vliegende bommen konden dragen stonden.

Toen het drietal boven Veendam vloog, werden zij spontaan aangevallen door Duitse licht Flak afkomstig van radarstation Gazelle. Tempest EJ600 SD-F, het toestel van Joseph Berry, werd geraakt en liet een spoor van koelvloeistof achter. Hierop klom Joseph Berry naar grotere hoogte en deelde via zijn radio mede dat het er voor hem op zat: “carry on chaps, I’ve had it“. Niet veel later keerde het toestel op zijn rug en crashte het in het boerenland.

Bij de crash van Tempest EJ600 SD-F kwam piloot Joseph Berry om het leven. Hij werd op 4 oktober 1944 begraven op de Protestante Begraafplaats te Scheemda. Zijn graf werd gemarkeerd met een simpel houten kruis met de woorden “Unknown RAF“.

Klik hier voor de Lost Wings pagina!


Bronnen:

  • Archief Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe
  • Nabestaanden Joseph Berry

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.