Na een pauze van elf dagen, lanceerde de RAF in de nacht van 25 op 26 en 26 op 27 maart 1942 twee aanvallen op Essen. Tijdens de tweede aanval stegen er 126 bommenwerpers op, waarvan 115 toestellen succesvol het doel wisten te bereiken. Zij bombardeerden Essen tussen 22:55 en 23:40 uur. Door de heldere omstandigheden werden de inzetten van Duitse nachtjagers vergemakkelijkt, wat resulteerde in een verliespercentage van zo’n 10%: elf Britse toestellen keerden niet meer terug.

Eén hiervan was Wellington Z1143 BU-G, gevlogen door de Autralische piloot Pilot Officer Eric W.C. Creed en zijn vijf bemanningsleden. Het toestel was eerder die nacht om 20:03 uur opgestegen vanaf vliegbasis RAF Stradishall. Het toestel behoorde tot 214 (Federated Malay States) RAF Squadron.

Een andere Wellington en bemanning, namelijk Wellington W5442 BU-V ‘Sri Guroh’, van 214 (Federated Malay States) RAF Squadron voor een aanval op Essen op 4 november 1941

Bron: IWM

Van de zes bemanningsleden behoorden er twee tot de Royal Air Force en drie tot de Royal Australian Air Force. Het zesde bemanningslid, Captain Alfred P. Mair behoorde echter tot de Royal Artillery.

In begin 1942 werden verschillende officieren van de Royal Artillery toegevoegd bij een aantal Squadrons van de RAF. Zij vlogen mee op missies en hadden de taak om het vijandelijke luchtafweer te observeren.

Na het doel bereikt te hebben, dropte waarnemer Sergeant Walter I. Christsen (die ook de taak als bommenrichter had) de bommenlast boven Essen. Hiermee begon de bemanning aan haar terugvlucht. Wanneer het toestel de Nederlands-Duitse grens naderde, werd het toestel gevolgd waargenomen in Himmelbett sector 4A. Onbekend tot de bemanning naderde niet veel later een Duitse Messerschmitt Bf 110 nachtjager van achteren. Dit toestel werd gevlogen door Oberleutnant Herbert Lütje, van Stab III. Gruppe, Nachtjagdgeschwader 1, en was opgestegen van vliebasis Twente.

Om 23:50 uur lichtte de hemel op door een salvo van Oberleutnant Herbert Lütje waardoor Wellington Z1143 BU-G zwaar beschadigd raakte. Niet veel later stortte het toestel neer waarbij alle bemanningsleden om het leven kwamen

Laten we de herinnering levendig houden aan wat Pilot Officer Eric William Cuthbert Creed, Sergeant William Wykes Robey Norton, Sergeant Walter Irvine Christsen, Sergeant Albert Frederick Mons Emms, Sergeant John Routledge Payne en Captain Alfred Peter Mair voor onze vrijheid deden.

Eric W.C. Creed

Piloot

KIA

William W.R. Norton

Co-piloot

KIA

Walter I. Christsen

Waarnemer

KIA

Albert F.M. Emms

Radiotelegrafist

KIA

John R. Payne

Neuskoepelschutter

KIA

Alfred P. Mair

Staartschutter

KIA

Bij de crash van Wellington Z1143 BU-G kwamen alle bemanningsleden om het leven. Zij zijn begraven op de Commonwealth War Graves sectie van de Algemene Begraafplaats te Vriezenveen.

Rust in vrede.

De graven van de bemanningsleden

Heeft u meer informatie over deze crash? Lever het aan!

Bronnen:

  • Archief Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe
  • Nabestaanden Walter Christsen en Alfred Mair
  • Bert Sluijer
  • Nachtjagd Combat Archives – Theo Boiten

Het plaatsen van dit informatiepaneel is een initiatief van Historisch Museum Vriezenveen. Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe heeft hier aan meegewerkt door het verschaffen van informatie en foto’s.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.