Breng mij naar het informatiepaneel!


Op 1 april 1945 stegen acht Hawker Typhoons van RAF 183 (Gold Coast) Squadron op vanaf RAF vliegbasis B.91 Kluis, gelegen tussen Malden en Nijmegen. Ondanks het slechte weer stegen de acht toestellen in paren van twee op voor een gewapende verkenning in de omgeving van Hengelo. Eén van deze paren bestond uit Warrant Officer V. Smith, vliegende in Typhoon JP582, en Warrant Officer Donald P. Drummond, vliegende in Typhoon DN248 HF-K. Zij waren om 12:55 uur opgestegen.

Niet veel later namen Warrant Officer V. Smith en Warrant Officer Donald P. Drummond nabij de Verlengde Broekdijk in Kloosterhaar terugtrekkende Duitsers weer. Zij zetten de aanval in en claimden twee voertuigen vernietigd. Hiernaast claimden ze ook een militaire personenwagen ten noorden van Coevorden. Ook namen ze een goederentrein, waarschijnlijk uitgerust met Flak, in de buurt van Nijverdal waar.

Tijdens de aanval nabij Kloosterhaar werden de twee Typhoons onder vuur genomen door licht Flak. Beide Typhoons ontweken het vuur en Warrant Officer V. Smith vloog snel de wolken in. Even later, wanneer hij de bescherming van de wolken verlaat, is Warrant Officer Donald P. Drummond in zijn Typhoon DN248 HF-K nergens te bekennen. Warrant Officer Donald P. Drummond werd meteen opgeroepen via de radio en antwoordde dat hij in orde was. Hierop stelde Warrant Officer V. Smith voor om terug te keren naar hun basis, B.91 Kluis. Tien minuten later laat Warrant Officer Donald P. Drummond wederom weten dat alles in orde is.

Echter is Warrant Officer V. Smith in zijn Typhoon JP582 de enige die om 14:05 uur weer landde te B.91 Kluis. Door een nog onbekende oorzaak stortte Typhoon DN248 HF-K rond 13:30 uur neer te Bruchterveld. Hierbij kwam Warrant Officer Donald P. Drummond om het leven.

Laten we de herinnering levendig houden aan wat Warrant Officer Donald Peter Drummond voor onze vrijheid deed.

Donald P. Drummond

Piloot

KIA

De piloot van Typhoon DN248 HF-K, Donald P. Drummond, kwam om het leven bij de crash. Hij werd begraven op de Commonwealth War Graves sectie van de Protestantse Begraafplaats te Hardenberg.

Rust in vrede

Het graf van Donald P. Drummond

Heeft u meer informatie over deze crash? Lever het aan!

Het plaatsen van dit informatiepaneel is een initiatief van Streekmuseum Kloosterhaar-Balderhaar. Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe heeft hier aan meegewerkt door het verschaffen van informatie.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.