Handley Page Halifax Mk.II JD314 ZA-X, RAF 10 Squadron, No.4 Group

Neergestort te Ruinerwold op 29 december 1943

Paul B. Green

Piloot

KIA

Andrew Colbourne

Navigator

KIA

Walter D. Hall

Boordwerktuigkundige

MIA

Stanley Webb

Radiotelegrafist

MIA

Robert E. Roos

Bommenrichter

KIA

Donald R.C. Appleyard

Rugkoepelschutter

KIA

Philip J. Greenmon

Staartschutter

MIA

Op 29 december 1943 steeg een vloot van 712 toestellen op voor een aanval op Berlijn. Hieronder waren 457 Lancasters, 252 Halifaxes en 3 Mosquito’s. Halifax JD314 ZA-X, van RAF 10 Squadron was om 17:13 uur opgestegen van RAF Melbourne: het toestel zette koers richting Berlijn.

Toen het toestel boven Noord-Nederland vloog, werd Halifax JD314 ZA-X opgepikt door het Duitse radarstation ‘Eisbär’, nabij Stavoren. Rond 18:12 uur werd de Duitse nachtjagerpiloot Oberleutnant Heinz-Wolfgang Schnaufer, vliegende in een Bf 110G-4 opgestegen te vliegbasis Leeuwarden, naar de Britse bommenwerper op zo’n 5300 meter hoogte gedirigeerd.

Niet veel later werd Halifax JD314 ZA-X getroffen door een salvo van de nachtjager. Met de rechtervleugel in brand daalde het toestel snel. Piloot Flight Sergeant Paul Brian Green had het toestel nog onder controle en wist een noodlanding te maken. Op de grond breidde de brand zich snel uit naar de romp en de bommenlast die nog aan boord was. Niet veel later explodeerde het toestel in één grote vuurbal, voordat de bemanningsleden veilig het toestel konden verlaten.

Bij de explosie die volgde op de crashlanding kwamen alle zeven bemanningsleden om het leven. Twee dagen later, op de laatste dag van het jaar 1943, werden zes bemanningsleden, waarvan twee als onbekende vlieger, begraven in de Commonwealth War Graves sectie van de Algemene Begraafplaats te Ruinerwold.


Bronnen:

  • Archief Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe
  • www.findagrave.com

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.