AVRO Lancaster Mk.III JB181 MG-V, RAF 7 Squadron, No.2 Group

Neergestort tussen Westervelde en Een op 9 oktober 1943

Bruce E.C. Macpherson

Piloot

KIA

Sydney G. Burnam-Richards

Navigator

MIA

Frederick R. Brine

Boordwerktuigkundige

KIA

Maxwell G. Smallridge

Radiotelegrafist

MIA

Thomas R. Spencer

Bommenrichter

KIA

Eric A. Brinton

Rugkoepelschutter

MIA

Chris Z.R. Christianson

Staartschutter

KIA

Eén minuut voordat het laatste uur van vrijdag 8 oktober 1943 begon, steeg Lancaster JB181 MG-V om 22:59 uur op van vliegbasis RAF Oakington. Samen met 503 andere Britse bommenwerpers zetten het toestel en haar bemanning koers richting Hannover. Daarnaast vliegen 119 bommenwerpers een afleidingsaanval op Bremen. De aanval op Hannover zal de boeken in gaan als de zwaarste aanval gedurende de Tweede Wereldoorlog. Het toestel, beladen met een 4000lbs. H.C. ‘Cookie’ luchtmijn en zes 1000lbs. M.C.-bommen, zette gestaag koers richting Duitsland.

Rond 00:20 uur wordt het toestel waargenomen door het Duitse radarstation ‘Löwe’, bij Marum. Niet veel later kreeg een door het radarstation begeleide Duitse nachtjager contact met Lancaster JB181 MG-V. Deze nachtjager, een Bf 110G gevlogen door Oberfeldwebel Heinz Vinke van 11.Staffel, Nachtjagdgeschwader 1, was die nacht opgestegen van vliegveld Leeuwarden met als doel de bommenwerperstroom te onderscheppen.

Om 00:27 uur werd de aanval geopend door Oberfeldwebel Heinz Vinke, die het toestel identificeerde als een Halifax. Niet veel later stortten de nietsvermoedende Lancaster en haar zeven bemanningsleden neer; als eerste van de 27 niet terugkerende bommenwerpers.

Alle bemanningsleden kwamen bij de crash van Lancaster JB181 MG-V om het leven. Het stoffelijk overschot van vier van de bemanningsleden kon geborgen en begraven worden in de Commonwealth War Graves sectie van de Algemene Begraafplaats te Norg. De andere drie bemanningsleden zijn op de dag van vandaag vermist en zijn opgenomen in het Runnymede Memorial.


Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.