AVRO Manchester Mk.I R5779 OL-G, RAF 83 Squadron, No.5 Group

Neergestort te Oranje op 9 maart 1942

Robert W. Cooper

Piloot

KIA

James T.H. Mowat

Co-piloot

KIA

Michael J.C. Cross

Waarnemer

KIA

George W.C. Dalby

Radiotelegrafist

KIA

George W. Rex

Neusschutter

POW

Charles Broad

Rugkoepelschutter

KIA

Alfred F. Key

Staartschutter

POW

Op 9 maart 1942, om 01:50 uur, steeg Manchester R5779 OL-G van RAF 83 Squadron op van vliegbasis RAF Scampton. Samen met 210 andere bommenwerpers zette het toestel koers richting Essen. Na succesvol Het Kanaal overgestoken te hebben, werd het toestel boven Noord-Nederland onverwacht onder vuur genomen. De onderkant van Manchester R5779 OL-G werd geraakt en er brak brand uit. Staartschutter Sergeant Alfred Frederick Key wist samen met radiotelegrafist Sergeant George William C. Dalby het vuur te bestrijden en te doven.

De opluchting was echter van korte duur; het toestel werd namelijk opnieuw geraakt. Ditmaal werd de achterkant van het bommenruim getroffen. Wederom brak er brand uit, en het toestel vult zich al snel met vuur en rook. Het toestel werd onbestuurbaar en de bemanning was genoodzaakt het toestel te verlaten. Om 02:20 wist neusschutter Sergeant George William Rex de neerstortende Manchester via het ontsnappingsluik voorin de neus te verlaten. Ook Sergeant Alfred Frederick Key weet zich met zijn parachute in veiligheid te brengen wanneer hij door een gat in de vloer van het toestel valt. Beide bemanningsleden weten veilig de grond te bereiken en worden krijgsgevangene gemaakt.

De overige vijf bemanningsleden waren niet in staat het toestel tijdig te verlaten, en sneuvelden met de crash van Manchester R5779 OL-G. Zij werden begraven in de Commonwealth War Graves sectie van de Algemene Begraafplaats te Hoogersmilde.


Bronnen:

  • Archief Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe
  • www.findagrave.com

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.