Handley Page Halifax Mk.II LW231 VR-F, RCAF 419 (Moose) Squadron, No.6 Group

Neergestort te Oude Willem op 22 november 1943

William L. Hunter

Piloot

KIA

Richard J. Newman

Navigator

KIA

Wilbert B. Jones

Boordwerktuigkundige

KIA

George A. Howitson

Radiotelegrafist

KIA

Malcolm A. McKellar

Bommenrichter

KIA

George A. May

Rugkoepelschutter

KIA

Joseph A. LeSage

Staartschutter

KIA

In de nacht van 22 op 23 november 1943 lanceerde Bomber Command de grootste formatie bommenwerpers tot dan toe voor een aanval op Berlijn. Een enorm aantal van 764 bommenwerpers stegen in de avond van 22 november op. Hieronder was Halifax LW231 VR-F van RCAF 419 (Moose) Squadron, opgestegen om 16:33 uur vanaf RAF Middleton St. George. Door ziekte werd de normale staartschutter voor deze vlucht vervangen door Warrant Officer Second Class Joseph Alexander LeSage.

Er was deze nacht veel sprake van ijsvorming, echter zorgde dit ook ervoor dat Duitse nachtjagers maar in kleine aantallen opstegen. Ondanks dat wist één van deze nachtjagers toch in contact te komen met de bommenwerpers. Halifax LW231 VR-F werd om iets voor 19:00 uur aangeschoten door een Duitse nachtjager, vermoedelijk door Oberfeldwebel Kurt Emler van 1. Staffel, Jagdgeschwader 302.

Halifax LW231 VR-F crashte om 19:00 waarbij alle bemanningsleden om het leven kwamen. De zeven bemanningsleden liggen begraven op de Commonwealth War Graves sectie van de Algemene Begraafplaats te Diever.


Bronnen:

  • Archief Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe
  • www.findagrave.com

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.