Vickers Wellington Mk.X HE530 HD-V, RAAF 466 Squadron, No.4 Group

Neergestort tussen Meppel en De Wijk op 5 mei 1943

Leonard F. James

Piloot

POW

Ronald E. Dolby

Navigator

POW

Reginald L. Lutton

Bommenrichter

POW

John R. Baxter

Radiotelegrafist/boordschutter

POW

Francis G. Latham

Staartschutter

KIA

Op dinsdag 4 mei 1943 steeg Wellington HE530 HD-V van RAAF 466 Squadron (No.4 Group) op van vliegbasis RAF Leconfield. Het toestel en haar bemanning van vijf maakten deel uit van een formatie van in totaal 595 bommenwerpers met als doel Dortmund. Dit was de eerste grote aanval na drie dagen rust.

Op de heenweg werd Wellington HE530 HD-V, toen het de Duitse grens naderde, op een hoogte van 18.000 voet (5500 meter) aangeschoten door een Duitse Messerschmitt Bf 110G-4 nachtjager van 12./NJG 1, gevlogen door Staffelkapitän Lothar Linke. De rechter motor werd geraakt en er ontstond brand in het bommenruim en de staart van het toestel. Tevens konden de besturingsvlakken niet meer bewogen worden. Hierop werd het bevel gegeven het toestel te verlaten. Iedereen slaagde hierin, behalve staartschutter Sergeant Francis Graham Latham. Hij werd als laatst gezien toen hij het vuur in de staart aan het blussen was.

Bij de opvolgende crash kwam Sergeant Francis Graham Latham om het leven. De overige bemanningsleden wisten veilig met hun parachute de grond te bereiken. De piloot en navigator wisten zich verscholen te houden tot 9 mei 1943, waarna zij krijgsgevangenen werden gemaakt. De andere twee bemanningsleden werden meteen krijgsgevangenen gemaakt. Sergeant Francis Graham Latham is begraven in de Commonwealth War Graves sectie van de Algemene Begraafplaats te De Wijk.


Bronnen:

  • Archief Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe
  • Nabestaanden Francis Latham

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.