Handley Page Halifax Mk.II JD113 VR-Z, RCAF 419 (Moose) Squadron, No.6 Group

Neergestort te Dalen op 14 mei 1943

Walter H.S. Buckwell

Piloot

KIA

Russel W. Lowry

Navigator

POW

Frederick W. Walkerdine

Boordwerktuigkundige

KIA

William J.N. Duggan

Radiotelegrafist

POW

William M. Reid

Bommenrichter

POW

Alfred E. Hurteau

Rugkoepelschutter

KIA

Walter L. Bovaird

Staartschutter

KIA

In de laatste minuten van donderdag 13 mei 1943 steeg Halifax JD113 VR-Z om 23:57 uur op van vliegbasis RAF Middleton St. George om deel te nemen aan een aanval op Bochum. De heenweg verliep rustig, en het toestel wist succesvol het doel te bombarderen met haar bommenlast van 2x1000lbs., 630x4lbs. en 48x30lbs. (brand)bommen. Boven het grensgebied werd Halifax JD113 VR-Z aangevallen door een Duitse nachtjager. Dit betrof een Bf 110G-4, gevlogen door Hauptmann Herbert Lütje van 8. Staffel, Nachtjagdgeschwader 1, opgestegen vanaf vliegveld Twente. Die nacht zou hij zes bommenwerpers neerschieten.

Het bevel werd gegeven het toestel te verlaten, nadat het hevig in de brand stond en het niet meer bestuurbaar was. Alleen navigator Flying Officer Russel William Lowry, radiotelegrafist Sergeant William James Nathaniel Duggan en bommenrichter Sergeant William Matheson Reid wisten het toestel op tijd te verlaten. De beide schutters waren hoogstwaarschijnlijk reeds dodelijk verwond door de aanval van de nachtjager. Sergeant William James Nathaniel Duggan wist te ontsnappen maar werd in juli 1943 gevangen genomen in Parijs.

De overige bemanningsleden zijn allen begraven in de Commonwealth War Graves sectie van de Protestantste Begraafplaats te Dalen.


Bronnen:

  • Archief Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe
  • www.aircrewremembered.com
  • www.findagrave.com

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.