AVRO Lancaster Mk.III JB154 OL-A, RAF 83 Squadron, No.8 (Pathfinder) Group

Neergestort te Anreep op 20 oktober 1943

Richard J. Manton

Piloot

KIA

Archibald G.A. Cochrane

Navigator

KIA

Albert C. Branch

Boordwerktuigkundige

KIA

Albert E. Evans

Radiotelegrafist

KIA

Roy L. Taylor

Bommenrichter

KIA

Frank Earnshaw

Boordschutter

KIA

Clarence W. Foster

Boordschutter

KIA

Op 20 oktober 1943 stegen 358 Lancaster-bommenwerpers op voor een aanval op Leipzig. Van de 358 uitgezonden Lancasters wisten 287 hun doel te bereiken. Eén hiervan was Lancaster JB154 OL-A van RAF 83 Squadron. Als lid van de Pathfinder Group was het toestel naast hun normale bommenlast van één 4000lbs. H.C. ‘Cookie’ luchtmijn en vijf 500lbs. M.C.-bommen beladen met gele ‘Target Indicators’. Deze speciale bommen gaven na ontploffing een kleur af die voor de opvolgende bommenwerpers als visueel richtpunt fungeerden.

Lancaster JB154 OL-A en haar bemanning wisten ondanks het weer toch het doel te bereiken en succesvol het doel, Leipzig, te markeren. Op de terugweg besloot de bemanning door het weer op een lagere hoogte terug te vliegen richting Engeland. Rond 22:35 uur, wanneer het toestel vredig boven het grensgebied vloog, werd het waargenomen door een Duitse nachtjager. Het betrof een Messerschmitt Bf 110G gevlogen door Oberfeldwebel Heinz Vinke van 11./NJG 1 die die avond was opgestegen vanaf vliegveld Leeuwarden. Een paar minuten eerder, om 22:32 uur, werd Lancaster ED555 HW-A al neergeschoten door Oberfeldwebel Heinz Vinke. Drie minuten later werd ook Lancaster JB154 OL-A neergeschoten op een hoogte van 2800 meter.

Bij de crash komen alle zeven bemanningsleden om het leven. Alle bemanningsleden liggen begraven in de Commonwealth War Graves sectie van de Algemene Begraafplaats (Zuiderbegraafplaats) te Assen.


Bronnen:

  • Archief Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe
  • Nabestaanden Archibald Cochrane
  • Vrienden van het Lancaster Monument Anreep
  • www.findagrave.com

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.