Handley Page Halifax Mk II JD113 VR-Z, 419 RCAF ‘Moose’ Squadron, No.6 Group

Neergestort te Dalen op 14 mei 1943

Walter H.S. Buckwell

Piloot

KIA

Frederick W. Walkerdine

Boordwerktuigkundige

KIA

Russell W. Lowry

Navigator

POW

William J.N. Duggan

Radiotelegrafist

POW

William M. Reid

Bommenrichter

POW

Walter L. Bovaird

Staartschutter

KIA

Alfred E. Hurteau

Rugkoepelschutter

KIA

In de laatste minuten van donderdag 13 mei 1943 steeg Halifax Mk II JD113 VR-Z om 23:57 uur op van vliegbasis RAF Middleton St George om deel te nemen aan een aanval op Bochum. De heenweg verloopt rustig, en het toestel weet succesvol het doel te bombarderen met haar bommenlast van 2x1000lbs., 630x4lbs. en 48x30lbs. (brand)bommen. Uit sommige verslagen blijkt dat het toestel boven het doel geraakt werd door Duits luchtafweergeschut en vervolgens werd aangevallen door een Duitse nachtjager. Andere verslagen stellen dat dit pas boven het grensgebied gebeurde. Hoe dan ook werd Halifax Mk II JD113 VR-Z aangevallen door een Duitse nachtjager. Dit betrof een Messerschmitt Bf-110G-4, gevlogen door Hauptmann Herbert Lütje van 8./NJG 1, opgestegen vanaf vliegveld Twente.

Het bevel werd gegeven het toestel te verlaten nadat het hevig in de brand staat en het niet meer bestuurbaar was. Alleen navigator Flying Officer Russell William Lowry, radiotelegrafist Sergeant William James Nathaniel Duggan en bommenrichter Sergeant William Matheson Reid weten het toestel op tijd te verlaten. De beide schutters waren hoogstwaarschijnlijk reeds dodelijk verwond door de aanval van de nachtjager.

De overige bemanningsleden zijn allen begraven in de Commonwealth War Graves sectie van de Protestantste Begraafplaats te Dalen.