25

Lost Wings borden

Hoe het begon

Project Lost Wings ontstond als idee van onze penningmeester om bij drie crashes rond Zwartemeer/Klazienaveen een herinneringsbord te plaatsen. Hier zou in het kort op staan wat er die dag gebeurd is, welk vliegtuig het betreft en welke bemanningsleden aan boord waren. Toen de drie bestuursleden samenkwamen als Studiegroep Lucht Oorlog Drenthe kwam dit idee in een stroomversnelling. Het plan ontstond om bij alle crashes in Gemeente Emmen een dergelijk herinneringsbord te plaatsen.

Bij de opening van de tentoonstelling in Zwartemeer op 17 oktober 2015 (toen nog als studiegroep) werden de eerste twee herinneringsborden onthuld door de toenmalige burgemeester van Emmen dhr. Bijl. Ook dhr. Reinert uit Duitsland was aanwezig namens Heimatverein Twist e.V.

Het vervolg

Op 29 april 2017, na heel wat geregel en noeste arbeid, werd het eerste Lost Wings bord bij de crashplaats onthuld! Dit betrof het bord van de Lancaster Mk II LL684 JI-N die op 22 maart 1944 neerstortte aan de Kamerlingswijk te Zwartemeer. De onthulling werd op een bijzondere manier uitgevoerd. Naast de aanwezigheid van ooggetuigen, re-enactment en andere genodigden, verzorgden wij als studiegroep een expositie in het bijgelegen complex van Staatsbosbeheer.

Na deze succesvolle start van het project Lost Wings was Schoonebeek aan de beurt: vier Lost Wings borden worden hier onthuld, in de aanwezigheid van nabestaanden van de betrokken bemanningen. Deze onthulling werd in een ietwat kleiner en emotioneler gezelschap gedaan. Desondanks was dit niet minder succesvol!

Het einde, of toch niet

In september 2018 was het zover: het laatste Lost Wings bord werd geplaatst in Wilhelmsoord. Hiermee was het doel van de 19 borden in Gemeente Emmen bereikt. Nadat alle borden geplaatst waren, werden ze aan elkaar verbonden door middel van twee fietsroutes (Route.nl). Op deze manier kunnen geïnteresseerden de route fietsen, of anderzijds afleggen, die hen langs de crashlocaties in Gemeente Emmen zal leiden.

Op elk Lost Wings bord zit ook een QR-code die de lezer kan scannen met een mobiel apparaat. Deze verwijst u door naar de pagina op onze website over het gecrashte toestel. Hier staat verdiepende informatie over desbetreffende crash. Dit omdat er in veel gevallen nog véél meer te vertellen is dan wat op een Lost Wings bordje past!

Het vervolg 2.0

Nadat alle Lost Wings borden in Gemeente Emmen succesvol geplaatst en verbonden waren door middel van de fietsroutes, kwam project Lost Wings nog altijd niet ten einde. Na verloop van tijd kwamen er verschillende aanvragen binnen bij Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe voor de plaatsing van een herdenkingsbord. Veelal is dit een Lost Wings bord geworden.

Zo staan er heden ten dage borden in Gemeente Emmen, Gemeente Borger-Odoorn, Gemeente Coevorden, en zelfs een uitzonderlijk Lost Wings bord in Alphen aan den Rijn! Hier blijft het echter niet bij; nog steeds blijven er aanvragen binnenkomen. Daarnaast zijn we druk bezig met het plan om aan de Duitse kant van de grens ook een aantal Lost Wings borden te plaatsen. De Duitse bestuurders hebben dit plan met enthousiasme ontvangen.

Kortom: Project Lost Wings spreidt haar vleugels!