Als een uitbreiding van het project Lost Wings van Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe is project “Erinnern, um nicht zu vergessen” uitgerold over de grens in Duitland. Onder deze noemer zijn de eerste 13 bordjes geplaatst in Gemeinde Twist (Landkreis Emsland) en Samtgemeinde Emlichheim (Landkreis Grafschaft Bentheim).

De grenzeloze luchtoorlog boven Europa, in het bijzonder boven het grensgebied van Emsland, Grafschaft Bentheim en de provincie Drenthe, vereiste een grensoverschrijdende aanpak van de herinneringscultuur van deze gebeurtenis. Door de gezamenlijke herwaardering en herdenking kon de barrièrewerking van de grens worden doorbroken. Dit resulteerde in een bijdrage aan de Duits-Nederlandse herinneringscultuur, gebaseerd op wederzijds respect en verschillende perspectieven.

In het kader van het project “Erinnern, um nicht zu vergessen” op dertien crashplaatsen de lotgevallen van de piloten en vliegtuigen gereconstrueerd. Daartoe zijn langs een fietsroute panelen geplaatst die verslag doen van de veelal jonge mannen en hun lotgevallen. De beschrijvingen daar geven inzicht in wat er destijds in Grafschaft Bentheim en Emsland gebeurde als herinnering aan de vrede.

De rampplaatsen zijn zo gekozen dat ze een route vormen in Emsland (Twist) en een in Grafschaft Bentheim (Emlichheim) die per fiets kan worden verkend.

De Lost Wings borden van project “Erinnern, um nicht zu vergessen“, op P-47D-5-RE Thunderbolt 42-8636 ‘Luzon’ na, zijn mogelijk gemaakt door de Eems Dollard Regio (EDR).